Medias unkna arbetsmetoder

06s26-hannebok-501.psd

I sin bok – En halv sanning är också en lögn, beskriver Hanne Kjöller hur media arbetar. Hur man brister i källkritik och om hur man låter dramaturgiska grepp få prioritet över sanningen. Detta gäller pressen såväl som radio och tv.

I boken beskrivs hur man gör en variant av casting när man producerar debattprogram, hur man i förväg väljer ut de som skall stå på var sin sida i ämnet som debatten gäller och hur man till och med bakom kulisserna ger instruktioner om vilka aspekter man helst ser skall tas upp, också i direktsända program.

Hon berättar om hur man redan från början bestämt vilka som är offer och vilka som är förövare i sammanhang som kanske är långt mer komplexa än vad som kan synas på ytan. Boken beskriver hur man i de fall man haft fel, vägrat ta sitt ansvar och försökt reparera skadan.

Kjöller skriver att dagens journalist i mångt och mycket har övergett sitt ursprungliga uppdrag och istället förvandlats till aktivister där man istället för att rapportera driver en agenda, antingen för egen del eller som ombud åt någon annan. Själv vill jag gå ett steg längre och säga att de berusade av självgodhet även tagit på sig rollen som uppfostrare av svenska folket. En klick som talar om vad som får diskuteras och hur det skall diskuteras. Klimat och genusfrågan är ypperliga exempel på detta.

Boken har fått utstå kritik för att den innehöll ett sakfel. En person sades inneha en bostadsrätt när det i själva verket rörde sig om en hyresrätt i ett av exemplen som författaren beskriver.

Rätt skall vara rätt men detta kan inte förklara det ramaskri som kom från journalistkåren. Man vägrade diskutera bokens övergripande och viktiga budskap, istället hakade man upp sig på denna detalj. Själv misstänker jag att det berodde på att granskarna inte gillade att granskas (vem är förvånad).

Boken är kort, bara ca. 130 sidor och jag tycker absolut den är värd att läsas.

Att media är lögnhalsar är inget nytt men det blir mera levande med bokens  konkreta exempel.

Annonser
Det här inlägget postades i Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s